Samen wonen - samen werken - samen leven

Zonnebloem-wedstrijd

Zonnebloemen in De Bras

zonnebloem in de bras den haag

Kweek jij de langste zonnebloem van De Bras?

Speciaal voor jou als lid organiseert Bewonersvereniging Buren van de Bras een zonnebloemwedstrijd. Zaai de ontvangen zaadjes (in de omgeslagen hoek van de kaart) in de tuin of in een bloempot. Geef de zonnebloemen
voldoende water en laat ze groeien! Heb je geen tuin maar wil je wel graag meedoen? Dat kan uiteraard: ook op een klein balkon kan een zonnebloem in een pot tot wel 5 meter hoog worden.

Hoe zaai je zonnebloemen

Voor het beste resultaat geven we wat tips over hoe je het beste zonnebloemen kunt zaaien:

 1. Behalve veel zon heeft een zonnebloem ook veel ruimte nodig voor de wortels. Plant de zaadjes dus niet te dicht op elkaar of kort bij andere planten of bloemen. Nog een reden om niet te dicht op andere beplanting te zaaien is dat zonnebloemen veel water verdampen, waardoor er water aan naburige planten wordt onttrokken.
 2. Maak de grond ongeveer een armlengte diep los zodat de wortels makkelijk de diepte in kunnen gaan. Meng wat (biologische) rundmestkorrels die langzaam voeding afgeven in de grond.
 3. Na het spitten en bemesten maak je gaatjes in de grond (duimdiep). Maak de gaatjes op zo’n 30 tot 45 cm van elkaar.
 4. Stop in elk gaatje 2 zaadjes, met de punt naar boven. Maak het gaatje weer dicht.
 5. Geef voldoende water, ongeveer een halve liter per zaadje.
 6. Verwijder na een tijdje bij elk gaatje het slechtst groeiende plantje.
 7. Geef weer water als de grond erg droog is. Als het niet regent heeft een zonnebloem dagelijks water nodig! Geef ook weer niet teveel water, dat is niet goed voor de zonnebloem. Als de grond al vochtig is hoef je geen water bij te geven.

(bron: Ouders van Nature)

Pro-tips

Nog wat tips van een echte professional:
1- Leg het zaadje eerst in het water tot het ontkiemt en stop het dan in de grond. Dan heeft de zonnebloem meer kans van slagen.
2- In De Bras kunnen muizen aanwezig zijn. Strooi wat chilipoeder over het zaadje om de muizen te verjagen. Muizen houden namelijk heel erg van zonnebloempitten, maar niet van chilipoeder!
3- Een extra uitdaging na het ontkiemen zijn slakken. Om de zonnebloem te beschermen kun je een koperen anti-slakring en eventueel ook nog een stukje vogeldoek of gaas spannen.

Vul uiterlijk 31 augustus onderstaand formulier in. Meet voor de lengte van de zonnebloem alleen de steel, dus van de kop tot de grond. Voeg zo mogelijk een foto van de bloem (en jezelf!) bij.

  alle velden met een '*' zijn verplicht.

  Vergeet niet om af en toe foto’s van je zonnebloemen te delen op onze Facebook-pagina. De drie langste zonnebloemen zullen door onze jury worden nagemeten. De winnaar krijgt een fleurige verrassing.

  Alleen voor leden

  Deze actie is alleen voor leden van bewonersvereniging Buren van De Bras. Elk huishouden dat lid is heeft een kaart met zonnebloemzaadjes in de brievenbus gekregen. Ben je wel lid maar heb je niets ontvangen? Laat het ons weten.
  Ben je nog geen lid? Regel het nu!

  Comments are closed.