Samen wonen - samen werken - samen leven

Zonnepanelen in De Bras

zonnepanelen de bras ypenburg den haagSteeds meer bewoners van De Bras overwegen zonnepanelen op het dak te leggen. Vandaar dat de Bewonersorganisatie een thema-avond heeft georganiseerd waarin enkele experts hebben verteld wat er zoal mogelijk is. En het leuke is: als we gezamenlijk optrekken in de aanschaf van zonnepanelen en warmtepompen, dan is er nog subsidie op te verkrijgen ook!

Zonnepanelen: besparen of duurzaam?

zonnepanelen in ypenburg de brasIn 2017 zijn in Nederland zo’n 3 miljoen zonnepanelen geplaatst, 60% meer dan in 2016. Waar men voorheen vooral de zonnepanelen aanschafte om op termijn de energiekosten omlaag te brengen, hoort Wilko van den Berg (Adviseur van Zonne-Energie op Maat én ook bewoner van De Bras) steeds vaker dat een duurzame toekomst belangrijker wordt als argument. “Mensen gaan er steeds meer over nadenken om de wereld zo netjes mogelijk door te geven aan de volgende generaties,” aldus Wilko, “en terecht; waarom zou je niet de gratis en schone energie van de zon gebruiken?“. Maar daarnaast blijft het ook wel een financieel interessante keuze om zonnepanelen op je dak te leggen. Een gemiddelde installatie is met 5 tot 7 jaar terugverdient, afhankelijk van de ligging van het dak ten opzichte van de zon. En aangezien zonnepanelen 25 jaar of langer meegaan, kun je hier veel profijt van hebben. Ook voor je portemonnee!

Beter rendement dan sparen

Een tweede argument dat Wilko tegenwoordig steeds vaker hoort tijdens de adviesgesprekken, is dat mensen juist nú de zonnepanelen nemen omdat de investering op dit moment een veel beter financieel rendement oplevert dan een spaarrekening en dat het een risico-vrije investering is (in tegenstelling tot aandelen of Bitcoins) met een min of meer gegarandeerd rendement van 10 tot 20% per jaar. De waarde van je woning stijgt en je krijgt ook een hoger energielabel.

Wat kosten zonnepanelen?

Zonne Energie Op Maat zonnepanelen Ypenburg Den HaagDe kosten van zonnepanelen zijn per woning weer verschillend, uiteraard afhankelijk van hoeveel panelen je op je dak kwijt wilt en kunt. Zonne-Energie op maat heeft al diverse woningen in De Bras voorzien van zonnepanelen en in onze wijk ligt de prijs van de gemiddelde installatie (10 à 12 panelen) op € 3.500 tot € 4.000. Dat is inclusief de benodigde omvormer en het plaatsen van de zonnepanelen, wat meestal binnen één dag geregeld wordt. Dit bedrag is de uiteindelijke investering die je hiermee doet, dus na teruggave van de BTW en hier is de collectiviteitskorting al in verwerkt.
Wil je weten wat voor jouw woning de mogelijkheden zijn? Neem dan contact op met Wilko van den Berg van Zonne-Energie op Maat: bel 070-262 9416, mail of kijk op de website.

Subsidie op zonnepanelen

Helaas is het niet meer mogelijk om als individuele woning subsidie te krijgen op zonnepanelen. Wel kun je nog de BTW terugvragen op zonnepanelen, maar de subsidie-regeling is stopgezet. Maar… als we met de buren van De Bras als collectief zonnepanelen inkopen, is er nog wél subsidie te krijgen!

Zonnepanelen met korting in De Bras

070Energiek subsidie zonnepanelen De Bras Ypenburg Den HaagAls je aansluit bij de collectieve inkoopactie voor zonnepanelen in De Bras kun je profiteren van korting. Deze actie wordt ondersteund door 070Energiek, een coöperatie van Haagse leden die Den Haag willen verduurzamen door bewoners te helpen met samen inkopen, besparen en opwekken. Zij doen een aanvraag met ons collectief bij het Klimaatfonds van Duurzaam Den Haag, waarmee je al gauw € 25,- per zonnepaneel terug kan krijgen. Maar dan moet je dus wel aangemeld zijn bij het collectief.
Hiervoor werkt 070Energiek samen met Zonne-Energie op Maat als leverancier van de zonnepanelen. Kijk voor meer info op www.070Energiek.nl/debras of bekijk deze flyer speciaal voor De Bras. Schaf je de zonnepanelen aan via Zonne Energie Op Maat, dan wordt je automatisch aangemeld bij 070Energiek voor de subsidie.

Andere mogelijkheden voor besparen op energie

Naast zonnepanelen zijn er nog meer mogelijkheden voor het besparen op energie. Expert op dit vlak in De Bras is buurtbewoner Ardo de Graaf van Augustuswarmte.

Isoleren van vloer en kruipruimte!

Dé tip die Ardo gaf is toch wel dat er veel winst halen is door twee relatief eenvoudige ingrepen:

  • Isoleer je vloer en kruipruimte: Met Tonzon Thermokussens voor vloerisolatie kun je heel goed je vloer isoleren. Ga je voor de complete aanpak, leg dan ook bodemfolie in je kruipruimte. Hiermee voorkom je dat vocht uit de bodem omhoog trekt je kruipruimte in. Meer info over vloerisolatie.
  • Inregelen radiatoren: Voorkom koude plekken in je woning door je radiatoren goed in te regelen, vooral op die plekken waar het voor je gevoel nooit (voldoende) warm lijkt te worden. Door je radiatoren even stuk-voor-stuk langs te gaan en goed in te regelen kun je een veel betere verdeling van de warmte door je woning krijgen en besparen op de hoeveelheid warm water die hierbij verbruikt wordt.

Overige besparingsmogelijkheden die vrij eenvoudig zelf toe te passen zijn lees je hier.

€ 50,- korting bij Tonzon
Speciaal voor de bewoners van De Bras heeft Tonzon een kortingsactie. Je ontvangt € 50,- korting als je Tonzon bodemfolie en thermokussens laat plaatsen. De korting geldt per woning en is éénmalig. Gebruik hiervoor bij je aanvraag de Ambassadeurscode “De Bras”. Voor meer informatie over deze dubbele aanpak kun je deze video bekijken.
Wil je alleen wat producten aanschaffen via de Tonzon-webshop (b.v. radiatorfolie of HR-ketelfolie), dan krijg je 10% korting met kortingscode bras2018.

Warmtepomp

Een andere optie is het installeren van een warmtepomp. Met een warmtepomp kun je het verbruik van de stadsverwarming fors terugdringen, tot wel 70%. En zeker in combinatie met zonnepanelen is een warmtepomp een besparend en duurzaam alternatief voor de stadsverwarming. Meer over warmtepompen lees je hier of kijk op de website van Augustuswarmte voor de kosten.

Oók collectieve korting op warmtepomp!

Ook voor de aanschaf van een warmtepomp kun je aansluiten bij de collectieve inkoop via 070Energiek. Daardoor is er op de investering van zo’n € 4.500 voor een warmtepomp ruim € 1.500 aan subsidie te winnen. Mede hierdoor is een warmtepomp al binnen 6 tot 8 jaar terugverdiend. Meer over subsidie op warmtepompen.
Wil je meer weten over de installatie van een warmtepomp, neem dan contact op met Ardo de Graaf van Augustuswarmte: bel 06-5205 6179, mail of kijk op de website.