Samen wonen - samen werken - samen leven

Afvalscheiding in De Bras

PMD-containers-de-bras-oeverwallaan
Het gaat niet goed met de afvalscheiding in De Bras. Om na te gaan wat er -met draagvlak van de bewoners- verbeterd zou kunnen worden, is dit als thema opgepakt door de Bewonersvereniging voor 2019. Hiervoor wordt de Werkgroep Afval opgericht, die voorlopig bestaat uit Gerrit de Zoeten en Wilco Vendrig

Verbetering is nodig

Er gaat nog veel niet goed met de afvalscheiding in De Bras. Wat komt er zoal nog voor?

    • Veel van het GFT-afval wordt afgekeurd en alsnog verbrand. In bijna alle GFT containers zitten helaas nog meerdere plastic zakken. Wellicht met daarin wel het juiste GFT-afval, maar door de plastic zak wordt de hele lading alsnog afgekeurd.
    • Ons plastic afval (officieel Plastic, Metaal & Drinkpakken, PMD) kunnen we nauwelijks kwijt met alleen twee containers op de Oeverwallaan. Voor bijna iedereen is dat een heel eind weg en ook nog vaak vol.
    • Ook de ondergrondse containers zijn vaak vol, met soms als gevolg dat het afval ernaast wordt gezet.
    • Dat geldt ook voor ons grof huishoudelijk afval. Als we dat zelf weg willen brengen moeten we naar de milieustraat op de Binckhorst, ruim 9 kilometer rijden vanaf De Bras. Terwijl de milieustraten van Nootdorp en Rijswijk op een steenworp afstand van Ypenburg liggen.

Kortom, er valt wel het één en ander te verbeteren. Vanuit de Bewonersvereniging zijn in gesprek gegaan met de gemeente om die verbeteringen ook te realiseren. Om dat goed voor te bereiden hebben we afgelopen januari een enquête uitgezet onder de leden van de Bewonersvereniging, waar meer dan 170 reacties op gekomen zijn. Op de Algemene Leden Vergadering zijn de resultaten gepresenteerd en met de gemeente besproken (zie verslag elders op de website).

Nieuwe voorstellen & experimenteren in Biesland

Ook de gemeente wil graag verbeteringen doorvoeren en heeft aangegeven in Biesland te willen experimenteren. Over dat experiment zijn we met de gemeente in gesprek. We zijn het nog niet eens maar dat komt hopelijk wel. Op de ALV werd terecht aangegeven dat het goed is als de vereniging meer aan belangenbehartiging voor de wijk doet en daar ook goed over communiceert. Hieronder tref je een samenvatting aan van het voorstel van de gemeente en het voorstel vanuit de Bewonersvereniging. Tevens een kort overzicht van andere ideeën vanuit de ALV.
Samenvatting: Hoe verder met afval in De Bras

Meehelpen?

Zoals je kunt lezen is de discussie nog lang niet afgerond, maar beetje bij beetje komen we verder. Vanuit een Werkgroep Afval (In Oprichting) willen we onze ideeën verder uitwerken. Wil je hier aan meedoen? Vraag vrijblijvend meer informatie op of meld je aan.

3 Responses to " Afvalscheiding in De Bras "

  1. Martha Vonk schreef:

    Ik hoop dat de werkgroep ook aandacht geeft aan de ouderen in de wijk. Voor hen is de afstand een groeiend probleem naar mate men ouder wordt. Uit onze flat zijn al twee oudere echtparen vertrokken wegens het gebrek aan voorzieningen, ja de wijze van afvalverwijdering en het openbaar vervoer

  2. Mark Apeldoorn schreef:

    Super goed initiatief. Zou heel graag mee willen denken, maar heb al een aantal andere zaken lopen waarin ik wil helpen. Denk dat een werkgroep meer voor elkaar gaat krijgen dan de gemeente tot op heden heeft kunnen realiseren (folder en stickers op de afvalbakken!?). Wellicht wat ideeen waar jullie iets mee kunnen: uitdelen (gratis?) van gekleurde afvalzakken (en bedrukt met omschrijving wat erin hoort); slimme containers (sensor die aangeeft dat de bak vol zit); herontwerp afvalcontainers met duidelijkere indicatie van het type afval; spelmethode toepassen (wie is de schoonste en meest effectieve wijk). Succes!

  3. Christine schreef:

    Graag zou ik een whatsapp groep hebben waarbij we als buren elkaar kunnen informeren welke bakken vol zitten zodat je niet voor niets naar een bak loopt met een grote zak plastic/papier/groen/rest afval loopt. Natuurlijk nadat je dat gemeld hebt aan de gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *