Samen wonen - samen werken - samen leven

Buurtgezinnen – Opvoeden doen we samen

23 juni 2021

DEN HAAG – Buurtgezinnen is een maatschappelijk initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen. In Nederland is Buurtgezinnen al in veel gemeenten actief. Een gezin dat wat steun kan gebruiken bij de opvoeding van de kinderen (vraaggezin) wordt gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezin). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig. Sinds kort is coördinator Emmy Zuijdwijk voor Buurtgezinnen actief in stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg in Den Haag.
Soms zit alles tegen. Problemen stapelen zich op binnen een gezin. Er hoeft dan maar iets te gebeuren of de emmer loopt over. Dan lukt het niet meer om op ieder moment voldoende tijd en aandacht aan de kinderen te besteden, terwijl je ze dat van harte gunt. Je kunt het niet langer alleen. Buurtgezinnen is er voor deze gezinnen en gaat op zoek naar een passend steungezin. De coördinator neemt contact met jou op en bespreekt wat Buurtgezinnen voor jouw gezin kan betekenen.

Coördinator Emmy Zuijdwijk is voor Buurtgezinnen actief in stadsdeel Leidschenveen-Ypenburg. Emmy is getrouwd en moeder van twee volwassen zoons. “Echt iedereen kan op een bepaald moment in zijn leven in een situatie komen dat er even wat hulp van anderen nodig is. Ik snap dat het lastig kan zijn om dat ook te vragen. Schaamte of vinden dat je het zelf moet kunnen, houden je dan misschien tegen. Mensen die iets voor een ander over hebben, een ander willen helpen, zijn er gelukkig ook genoeg. Maar zomaar op iemand afstappen is niet makkelijk, je wilt je niet opdringen. Buurtgezinnen koppelt op een laagdrempelige manier die mensen aan elkaar.

Hoe werkt het?

Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin rondom de kinderen. Samen met de coördinator bespreek je welke ondersteuning je zou willen bieden, welke kinderen in jullie gezin passen (leeftijd, j/m) en hoeveel tijd je ervoor beschikbaar hebt. De coördinator kijkt welke gezinnen het beste bij elkaar passen, maakt de match en begeleidt beide gezinnen maximaal twee jaar. Veel van de steungezinnen ervaren steungezin zijn als zingevend en een verrijking van hun leven.
Een vraag- en steungezin maken samen met de coördinator van Buurtgezinnen afspraken welke steun er nodig is. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld: een (halve) dag per week een peuter opvangen, een kleuter naar zwemles of sport brengen of een rustige huiswerkplek bieden aan een puber. Het zijn enkele voorbeelden, maar er zijn nog genoeg hulpvragen te bedenken.
Aanmelden?
Kun je wel wat hulp gebruiken? Misschien kan Buurtgezinnen helpen, door voor jou en je gezin een gezin in de buurt te vinden dat je kan ondersteunen. Je kunt je aanmelden via www.buurtgezinnen.nl. Ook steungezinnen kunnen zich hier aanmelden. Meer informatie kunt u opvragen bij Emmy Zuijdwijk (06-30532775 of emmy@buurtgezinnen.nl)

Last modified: 13 juli 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *